Volg ons op Linkedin

Linkedin

Heeft u uw systemen op orde met betrekking tot WWTF?

Forward week17 lit

Op 19 april heeft het hoofd van het functionele parket van het openbaar ministerie bekend gemaakt dat het een strafrechtelijk onderzoek heeft ingesteld naar de (voormalige) bestuurders van de ABN AMRO bank op verdenking van overtreding van de bepalingen van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (WWFT).

Deze aankondiging komt nadat de bank hiervoor een schikking had getroffen met het openbaar ministerie van 480 miljoen EURO. De bank en haar bestuurders wordt verweten dat zij onvoldoende maatregelen hebben getroffen ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme ondanks diverse externe waarschuwingen. 

ABN AMRO is een goed voorbeeld dat ook bestuurders als feitelijk leidinggevers niet aan strafrechtelijke vervolging ontkomen. Op overtreding van WWFT bepalingen staat in sommige gevallen een maximale gevangenisstraf van 2 jaar en een geldboete van de 4e categorie (€ 20.500,–).

Het is ook een voorbeeld bij uitstek om nog eens goed te onderzoeken of u uw systemen op orde heeft, voor zover u onder de reikwijdte van de WWFT valt. Onze WWFT specialist Jan van der Valk (j.vandervalk@forwardadvocaten.nl) is graag bereid om u daarover van advies te dienen. 

Spread the word. Share this post!