Volg ons op Linkedin

Linkedin

Vermogen en alimentatie, wel of niet interen?

Forward week24c website

De berekening van alimentatie staat in beginsel los van de afwikkeling van huwelijkse voorwaarden of de verdeling van de gemeenschap van goederen. Dat wil zeggen dat ook als u onder koude uitsluiting gehuwd bent, partneralimentatie aan de orde kan zijn. Maar hoe zit het nu als uw ex-partner aanspraak maakt op partneralimentatie, terwijl hij/zij over vermogen beschikt? Moet u dan toch partneralimentatie betalen?

Over die vraag ging de uitspraak van het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch van 4 februari 2021. Ik schreef hierover bijgaande bewerking voor het tijdschrift Rechtspraak Familierecht van Kluwer. In dit stuk constateer ik dat uit de gepubliceerde rechtspraak volgt dat van alimentatiegerechtigden met vermogen in veel gevallen gevergd kan worden dat zij daarop interen om in hun huwelijksgerelateerde behoefte te voorzien. Daarbij wordt gekeken welk bedrag de alimentatiegerechtigde nodig heeft, welke verdiencapaciteit hij/zij heeft en met welk bedrag en hoe lang moet worden ingeteerd op het vermogen om in de aanvullende behoefte te voorzien. Voor de alimentatieplichtige geldt dat deze er verstandig aan doet om hierover in een procedure en concreet en onderbouwd standpunten in te nemen.

Overigens kan van de alimentatieplichtige onder omstandigheden ook verlangd worden dat hij/zij zijn vermogen of het rendement daarop aanwendt om aan de alimentatieplicht te voldoen.

Klik hier voor de link naar het artikel: RFR 202175 In hoeverre kan van een alimentatiegerechtigde worden gevergd dat hij inteert op zijn v

Vragen over dit artikel? Neem contact op:

Geeske van campen Forward Advocaten

Geeske

van Campen

Advocaat

Vestiging ’s-Hertogenbosch

Spread the word. Share this post!

Forward week47website

Per direct ontbinding arbeidsovereenkomst: werknemer weigert dragen mondkapje

24-11-2021

Per direct ontbinding arbeidsovereenkomst: werknemer weigert dragen mondkapje

Werkgever, werkzaam in de schoonmaakbranche, heeft haar medewerkers laten weten dat zij tijdens het uitvoeren van schoonmaakwerkzaamheden altijd een mondkapje moeten dragen. De klanten van werkgever zijn luchtvaartmaatschappijen. De schoonmaakwerkzaamheden bestaan uit het reinigen van vliegtuigen. De vliegtuigmaatschappijen hanteren een strikte mondkapjesplicht op de luchthaven en aan boord van de vliegtuigen. Eén van de medewerkers…
Forward week43c website

Mijn ex wil het huis niet verkopen. Wat kan ik doen?

25-10-2021

Mijn ex wil het huis niet verkopen. Wat kan ik doen?

Het komt geregeld voor dat mensen na het verbreken van hun relatie een geschil krijgen over de verdeling van hun gezamenlijke woning. Soms wil een van de twee graag in het huis blijven wonen, maar duurt het erg lang om uit te zoeken of dit financieel ook haalbaar is. De andere partij wil dan graag duidelijkheid.
Forward advocaten divers lr14

Recreatie – Cases

29-09-2021

Recreatie – Cases

Robin Schelvis heeft recreatieondernemers in verschillende procedures bijgestaan, met mooie resultaten. 
Forward week39c web

Alimentatie voor 18 tot 21-jarigen: wat als u er niet samen uitkomt?

28-09-2021

Alimentatie voor 18 tot 21-jarigen: wat als u er niet samen uitkomt?

Scheiden is al verdrietig genoeg, helemaal erg is het als kinderen tegenover hun ouders komen te staan. Als het gaat om jongmeerderjarigen (kinderen van 18 tot 21 jaar), is dat helaas met enige regelmaat het geval. Dat komt doordat sommige rechters vinden dat de wet geen ruimte biedt om in de scheidingsprocedure tussen de ouders…